Resepi popia goreng simple



Assalam, 

Harini nak share resepi sikit. Alaaa popia simple simple jerr ni. Budak budak pun reti buat. Mudah, cepat dan sedap.  Nak buat juadah buka puasa pun boleh. :) Okay jom start!


Bahan bahan yang diperlukan :

-Kulit popia
-Air bersih (lekatkan kulit popia)
-Sayur mixed
-Fish cake+Fish ball


Paling penting kulit popia, tak kisah brand apa yang penting halalan toyyiban.


Sayur mix ni yang ada jual dekat pasaraya tu. Kalau ada sayur and nak potong kekecik pun ok janji muat nak masuk dlm kulit popia. Air bersih untuk lekatkan kulit popia. 


Aku tambah fish cake dengan fish ball yang dipotong dadu/ kecik kecik. Ikut suka korang lah nak tambah ketam ke nugget ke dalam popia ni.


Cara-cara :


1. Ambil kulit popia tadi. Letakkan kulit popia tu kat atas dulang atau pinggan atau apa apa jelah supaya senang nak letak bahan-bahan. 



2. Masukkan sayur mix kat tengah tengah kulit popia dan lipat ikut suka hati korang. Aku lipat macam biasa je sbb senang, hee. Btw, Kalau korang nak tambah sayur lain macam taugeh ke atau guna sayur lain pun ok. Ikut suka korang lah kan :p


3. Lepastu, Masukkan fish cake and fish ball yang korang dah potong kecik kecik tadi. Jangan halus sangat nanti tak rasa pula. ><

4. Akhir sekali, bila dah selesai lipat kulit popia tadi, sapukan air dekat hujung kulit popia tu dan lekatkan. Ada sesetengah orang guna telur untuk lekatkan kulit popia tu. Pun boleh juga janji tak tertanggal.

5. Goreng popia tersebut sehingga kekuningan. Sekejap je jangan lama lama agak agak dah cantik kaler dia boleh terus angkat.

6. Okay siap! Sedia untuk dimakan dan dicicah bersama sos cili thai nyum nyum. ^^




Taraa! (eksaited)


Okay terima kasih singgah! 





By : Izzah Alya

Salam Ramadhan Kareem



Assalamualaikum, 
Pejam celik pejam celik, esok semua umat islam akan berpuasa. Yep, kita dah pun masuk bulan ramadhan. Malamni pun dah start terawih. Ya Allah, cepatnyaaa masa berlalu.... Seriously, rasa cepat sangat. Dan aku pun macam..... 


''Laaa, bukan semalam baru tahun baru ke?'' 
''Bukan haritu aku baru spm ke?''
''Haritu baru je sambut birthday kan?''
''Eh, aku rasa macam baru haritu aku counting days untuk puasa tiba tiba esok dah puasa?"


Haaaa, sudah. Yang last tu paling over sekali. Hahaha. Kalau korang perasan, masa berjalan dengan begitu pantas sekarang. Kau sendiri pun sampai tak sedar. Tup tup, dah penghujung bulan 5. 2017 pun dah hampir setengah tahun. Macam mimpi pun ada tapi tulah realitinya. Aku pun taktahu lah apa yang aku dah lalui selama hampir setengah tahun ni. Apa yang aku dah buat. Sama ada perkara berfaedah atau sebaliknya. Harapnya yang baik baik jelah. :')



 Air paling cepat habis...

Okay, bila dah masuk bulan puasa ni, apa yang korang paling tak sabar? Ofcourse laa paling tak sabar untuk berbuka :p Hahaha, going to bazaar ramadhan is a must. Paling suka tengok air-air yang dijual kat bazaar. Menggugat keimanan betul. Kemain bermacam-macam warna ada, Kau pilih jelah mana kau suka. Semua ada. Padahal masa bukan bulan puasa, Kau jeling pun tak dekat air tu? Haaaa. Haahaha.Tak kurang juga makanan yang dijual kat bazaar. Aku paling suka beli murtabak, kuih tepung pelita, popia sira (yang kaler merah tu) and ayam percik. Heaven betul dapat makanan dan minuman yang sedap sedap time bulan puasa ni. Tapi satu je nak pesan, Jangan membazir dan jangan beli ikut nafsu. Kau beli banyak banyak lepastu tak makan and tak habis. Haih, Nafsu masa bulan puasa ni memang tinggi betul, Kau sendirilah yang kena kawal. Syaitan dah kena ikat. Kalau kau beli banyak-banyak and nak sedekah kat jiran-jiran atau orang yang tak mampu. takpa. Dapat juga pahala :) Memang tak dinafikan, bila bulan puasa ni semua makanan yang kau nampak dari jalan hujung sini smpai laaa ke jalan hujung sana semua nmpk sedap dimata kau. Tapi berpada-pada lah ya. just beli makanan yang kau rasa kau nak makan and yang perlu je. Ok? Tak salah pun berjimat. 


Nampak pulut panggang disitu ^^ 

Bulan ramadhan jugalah bulan untuk kita berehat dari kesibukan dunia and focus on our ibadah. Orang berlumba-lumba nak kejar pahala dalam bulan ramadhan ni lah :) Setiap kebaikan yang kita buat Allah kira. Rebutlah pahala sebanyak mungkin selagi kita masih ada ruang dan peluang. Rugi betul kalau kita masih leka dengan dunia. ((pesanan buat diri ini juga))



Nah niat puasaa :)


Okay bye! Salam ramadhan kareem :) Selamat bersahur and selamat berbuka everyone! ^^ 



By : Izzah Alya

Pesan Nabi Muhammad SAW



Assalam, just a friendly reminder today for all of you and ofcourse, me too. 




Maybe not this time.


Assalamualaikum, 
Semalam pukul 12 tengahari result upu keluar. Aku dah rasa macam macam, berdebar tu jangan cakap lah. Risau semua ada. Tangan pun macam sejuk je rasa. ((macam ada orang nak masuk meminang pulak wei)) Fikiran masatu 50/50 je. Seriously, aku expect yang aku akan dapat mana mana universiti / course yang aku mintak tu. Tapi, nasib tak menyebelahi aku. Aku takdapat. Ya, agak sedih dan terkilan jugaklah bila dia tulis kat situ 'Permohonan anda tidak berjaya'. Lagi lagi bila dengar orang lain dapat, Nak menangis tu jangan cakap lah. Kalau boleh kat situ jugak aku nak menangis. Kecewa, sedih semua ada. Sebenarnya since aku masuk form 6 about 2 weeks ago lagi aku dah dapat rasa, oh mungkin aku memang ditakdirkan kat sini. Dah dapat rasa dah. Lagipun aku tahu, form 6 juga ada kelebihan dia yang tersendiri. Ni pun salah satu peluang yg aku ada untuk berbakti dengan parents aku. 






Dalam kesedihan tu, aku cuba positifkan diri aku. Semua benda yang jadi mesti ada hikmah, Maybe Allah nak bagi yang lebih baik pada masa akan datang. Who knows kan? Dalam masa yang sama aku percaya, Allah dah susun elok elok perjalanan hidup setiap hambaNya. Begitu juga perjalanan hidup aku. Siapa kita nak menidakkan perancangan Allah? Tak semua yang kita expect kita akan dapat. Kau rancang lah bagai nak rak pun, kalau Allah tak izinkan benda tu tak akan jadi. Sebenarnya belajar kat mana-mana sama je, cuma nak belajar atau tak je. Rezeki tu ada kat mana mana. Janji usaha tu kena ada. Jangan asik berangan nak berjaya tapi usaha pun malas. ((peringatan buat diri sendiri actually)) Hahaha. Jauh lagi perjalanan okay. Banyak lagi yang perlu kau tempuh kat luar sana. Jadi stay strong and always be positive. 



Blue Sky Tag #2 from Asyikin

Assalamualaikum, hai Miss Asyikin thank you for tagging me in your blue sky tag's post :) I am sorry for my late post. Hehehe so now I want to answer all the question. Let's see ^^




RULES

- Thank the person who tagged you
- Answer their 11 questions
- Tag 11 people
- Give them 11 questions to answer me 


1. What are the things you love the most ?


-All the precious things that was mine and something that people gave to me :)

2. What are the things you hate most ? 

-I hate dirty and uncluttered things.


3. If you are want to surfing internet with your smartphone, what is the app you open first ?

-If I want to surfing internet with my smartphone, the app that I will open first is google  because everything I want was there, just search it. (hehek)

4. List down your favourite songs (5 songs only) :D

1) Davichi-This love 
2) Park Hyung Sik-Because of you
3) Yoon Mi Rae-Always
4) Chen, Baekhyun,Xiumin-For you
5) Haqiem Rusli-Segalanya 
(Mostly korean song :3)

5. If someone hate you, what will you do ?

-I don't care and it's okay let them be. 


6. If you have a big problem that bothering your day, what will you do ?

-I will keep myself quiet and only talk to someone when they ask. 


7. What is your dream ?

-Hopefully, one fine day I have an opportunity to study abroad bcs this is one of my wish since I was in primary school. :)


8. Do you want to be a popular person ? Yes Or No ? Give a reason

-If you asking me this questions, honestly, I will definitely answered yes. For me, I wanted to be a popular person bcs when we become popular, people around us will always see us and follow the little things that we do either its good or bad (usually they follow the good in us). Then, we also can give benefits to them and ofcourse, people will always appreciate us in their life :)


9. What are the idols you want to meet to ( list 5 idols only )

1) Mr. H
2) Farah Lee
3) Raiisyah Rania Yeap/ Felixia Yeap
4) EXO members
5) All koreans actor

10. Which country in this world you want to visit ?

-Korea, Japan, New Zealand, Makkah (ofcourse) and all the country.


11. What will you do and felt, when someone you love was back-up (defend) someone which is fighting with you ? 

-I will become sad and angry, and I don't wanna talk to them for a day long because on that situation, I feel that im not important in their life when they defend someone else hahaha. :p



DONE! Im sorry for break the rules. Thank you for reading and dada~

Blue Sky Tag #1 from Asiela



About 2 weeks ago, I got tagged from Asiela to do this Blue Sky Tag but im too busy to answer but btw thank you for tagging me ^^ So finally today, I got chances to answer all the questions! Let's check ~



Rules

- Thank the person who tagged you
- Answer their 11 questions
- Tag 11 people
- Give them 11 questions to answer


1. Explain me anything about you

-Mostly people know me as Izzah Alya. 18 years old girl. Love eating, reading novels, surfing internet, reading a positive vibes and inspiration post. ;)

2. Explain me anything about me XD -if you don't know, it's okey-

-I know you as Asiela. But your name actually is Selma right? *im sorry if its wrong* You are Indonesian blogger. Your entry is awesome bcs you can write in english so well. Nice to know you. And I think maybe we can be friends? Hee :D

3. What makes you being a blogger?

-Since I stalked my friend's blog. Actually, I love to read and write. Before I being a blogger, I love to reading the other persons writing/blog and also reading a famous blog.

4. How did you start making a blog?

-When I have so many things to share to people.

5. Tell me about your passion

-Still searching.

6. What is your boyfriend type?

-Patience, Respectful, Loving, Caring, Understanding and etc. :3

7.What is your personality type? Introvert? Extrovert? Ambivert?

-I am an Introvert person actually, but I can be extrovert also. :p

8. Your favorite music genre? Why?

-Blues and broadway because idk i just love it. :)

9. Your favorite movie genre? Why?

-Horror because i love the suspend scene kuikui

10. What's your passion?

-Let it be secret.

11. Your motto?

-Go check my header.


TQ!

Puisi SukaSuki #1









Kadang, 
Kau mungkin mengeluh,
Kau mungkin merungut,
Bahkan juga memberontak, 
Dengan ujian yang Allah datangkan pada diri kau, 
Kelak, 
Kau tidak tahu,
Disebalik semua ujian itu,
Tersimpan didalamnya beribu hikmah.


Yang pasti, 
Secara dasarnya,
Dia mahu menguji kekuatan diri kau, 
Sejauh mana kau mampu bertahan,
Atau mungkin, 
Dia mahu menjentik hati kau,
Untuk kau dekatkan diri denganNya, 
Bersujud kepadaNya dan sentiasa mengingatinya, 
Walau dimana jua kau berada. 



🌷
Xoxo : Floralyaa